top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafımaykutayan

İhracat odaklı B2B online pazarlama araçları nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 30 Kas 2020



Her geçen yıllar etkisini daha çok hissettiğimiz online ticaret 2020 yılında beklenenden hızla olarak iş dünyasında varlığını gösterdi. Peki biz girişimciler ve Kobiler dış pazarlara açılmada interneti nasıl kullanıyoruz ve günümüz ihracat pazarlamasın da online da ki yeri neresi?


Klasikleşmiş dış pazarlara açılma stratejileri günümüzde de etkisi göstergede etkinliği konusunda birçok tartışma konusu olabilir. İhracatta kullanılan hedef pazar seyahatleri ve fuar katılımları ile yeni müşteriler kazanma varlığını sürdüren etkili pazarlama araçlarıdır.


Peki 2020 yılında yaşadığımız pandemi sürecinde pazarlama kanallarımızı revize etme konusunda ne kadar başarılıyız. Yeni pazarlara erişme ve ihracat ta alıcı bulmada internetti kullanarak nasıl daha fazla kişilere erişebiliriz. Bunlara hep birlikte bakalım


Bu yazımda online B2B pazarlama araçlarını sizler için aşağıdaki gibi derledim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.


1.WEB SİTE


Alıcıların online araştırma yaparken ilk kontrol edecegi yer sizin web siteniz olacaktır. Tamin ediyorum her kurumun bir web sitesi vardır. Peki sadece bir siteye sahip olmak yeterlimi? Web sitenizin kalitesi alıcıların gözünde oldukça önemlidir.


Kaliteli bir website için gereksinimler:

  • Web site hızınız

  • Farklı dil seçenekleri

  • Blog oluşturmanız

  • Kullanım kolaylığı

  • Web site SEO ve SEM çalışması

  • Canlı sohbet



2. B2B ONLİNE PAZARYERLERİ


B2B Online pazaryerleri tanım olarak "işletmeler arası satıcı ve alıcıların çevrimiçi ortamda bir araya getiren ve tek bir yerde iş yapmalarını sağlayan bir e-ticaret platformudur". Günümüzde etkinliğini daha çok hissettiğimiz online pazaryerleri uzak pazarlara erişmede ve online da bulunur olabilmemiz için önemli bir araçtır.


Dünyanın en büyük B2B online pazarlama aracı olarak kullanılan alibaba.com bunlardan en etkilisi. Bunun dışında hedef pazara ve ürünlere göre kategorize edilebilir farklı Pazaryerlerini de kullanımı gerekmektedir. Bunlardan bazıları europage.com - directindustries.com - kompass.com - ec21.com - indiamart.com


B2B Pazaryerlerin Avantajları:

  • 7/24 Ulaşılabilir olursunuz

  • Online bulunurluğunuzu arttırır

  • Kolay kurulum

  • Uzak pazarlara erişme imkanı

  • Pazarlama maliyetlerinde azalma

  • Kolay ve hızlı sonuç almanızı sağlar


3.SOSYAL MEDYA


Sosyal medya, marka bilinci oluşturmak için güçlü bir araçtır.


Facebook, Linkedin, Twitter gibi milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal ağlar, çift yönlü iletişime olanak sağlayan işletmeler tarafından hem müşterilerle etkileşimi artırmak hem de reklam yapmak için tercih edilen yöntemlerdir. Hedef kitlenize ulaşmada sosyal medya’nın aktif kullanılması hayli önemlidir. Aynı zamanda sosyal medyayı pazarlama araçlarını kullanarak hedef kişi ve pazarlara erişmede kullanabilirsiniz.


Kurumsal firmaların Linkedin kullanımı biraz daha önce çıktığı bir gerçek. Linkedin kendi bünyesinde var olan reklam faktörleriyle karar verici yöneticilere ulaşmada ki özelliğini küçümsenemez.




4.ONLINE CHAT PROGRAMLARI


Günümüz hızlı mesajlaşma uygulamaları iletişim amaçlı olmaktan çıkmış bir pazarlama aracı haline gelmiş durumdadır. İnsanların ana haberleşme aracı olarak hızlı mesajlaşma kanallarını kullandığı vazgeçilmez bir gerçek olmuştur.

Bunlardan en önemlisi olan whatsapp ise işletmeler için geliştirdiği whatsapp business ile kurumsal bir hesap oluşturulabilir katalog oluşturabilir ve sınır ötesi pazarlardaki müşterilerinize online Chat programları üzerinden katalog gönderip etkileşim alabilirsiniz.

Farklı coğrafyalarda mailleşmek her ne kadar önemini hala korusa da, Ortadoğu ve Asya da B2B alıcılar hızlı mesajlaşma programlarını tercih etmektedirler.


Yazan: Aykut ayan


50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page