top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafımaykutayan

B2B tüketicileri ve satın alıcı profiline Y kuşağı etkisi


Y kuşağının (1980-1999/Milenyumlar) en temel özelliği özgürlük ve teknolojidir. Genel olarak bu kuşakta anılan bireyler çalışmayı çok sevmemekte, aksine eğlenceye düşkün olabilmektedir. Kitlesel olanı değil, kişiye özel olanı tercih etmektedirler. Kendilerine çok fazla güvenmektedirler. Y kuşağı, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri ve teknolojiyi çok iyi kullanmaları ile bilinmektedir. Teknolojiyi çok iyi anlayan Y Kuşağının en ilginç ve önemli özelliği karmaşık teknolojiye son derece bağımlı olmasıdır. Y kuşağı yeni teknolojileri kabul etmeye istekli, aktif bir kullanıcı kitlesi olmakla birlikte internet üzerinden yeni ilişkiler kurabilen ve yakın ilişkilerini devam ettirmeye yeteneği olan bir gruptur. (SARI, GÜRSOY, & ÖZMEN, 2016)


İnternet ile büyüyen Y kuşağı, B2B alanında sadece satın alma davranışlarını değil aynı zamanda araştırma ve bayi seçimi gibi davranışları da değiştirmektedir. Google tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre tüm satın almacıların yarısı Y kuşağından oluşmaktadır ve bu oran her geçen gün artmaktadır (Snyder & Pashmeena , 2015). Satın alma ve pazarlama faaliyetlerinden, e ticarete odaklanan ve sosyal medyayı izleyen bir kuşaktır. Merit in araştırmalarına göre Amerika da 2016 yılında firmalarda karar veriri mekanizmaların yüzde 73 ünü y kuşağı oluşturuyor. (Vasquez & Wadlinger, 2016)


Y kuşağı B2B satın alma davranışında kendisinden önceki kuşakların aksine fiyat/fayda bazlı davranışın ötesine geçerek ürünü satın alacağı kurumun yarattığı çevresel, sosyal etkileri ve hayırseverlik faaliyetlerini de değerlendirmektedir (Snyder & Pashmeena , 2015)

B2B satın alma dünyasında da önem taşıyan dijital deneyim “Consumerization” trendiyle Y kuşağı satın almacılarının firmaları sadece kendi aralarında mukayese etmeyip aynı zamanda daha önce edindikleri farklı dijital platform deneyimleri ile de kıyaslamasına sebep olmaktadır. (DELOİTTE digital, 2019)


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page